Studentspex

Från K-sektionens Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Spexföreningar

Lundaspexarna

Lundaspexarna är Lunds äldsta spexförening. Första uppsättningen var år 1886 med spexet Gerda. Idag består spexet av ca 100 studenter som varje år sätter upp två spex. Dessa framförs i stora salen i AF-borgen i samband med de lundensiska högtiderna vid sista november och siste april. Av tradition har Lundaspexarna endast män på scenen men i övriga utskott är könen jämnt fördelade. Till de mest kända lundaspexen är Uarda och Djingis Khan. En återuppsättning av dessa spex sker var femte år.

Kända spex

Gerda var lundaspexarnas första uppsättning och framfördes 26 november 1886. Detta är ansett som Lunds första riktiga studentspex. Spexat återuppsattes flera gånger ända fram till 1937. Handlingen bygger på Esaias Tegnér dikter om jätten Gerda som var jätten Finns dotter.

Djingis Khan är lundaspexarnas kändaste spex. Spexet skrevs i samband med lundakarnevalen 1954 av bland annat Hasse Alfredson. Sedan dess har en återuppsättning av spexet satts upp var femte år (senast 2016). Innan Djingis Khan förankrades lundaspex med operaparodi och akademiskt högtravande dialog. Djingis khan moderniserade lunds spextradition med ordvitsar och poplåtar, vilket vi känner igen från nutidens spex. Den mest kända kupletten från spexet är den så kallade härjarvisan som även finns med i sångboken. Hotel Djingis Khan i norra lund är uppkallat efter spexet.

Jesperspexet

Jesperspexet är en fri förening under TLTH och är även en erkänd studentförening av studentlund. Den första uppsättningen sattes upp 1966 med föreställningen Den flygande holländaren. Jesperspexet producerar två spex per år med ett nyskrivet i februari månad och en återuppsättning på hösten.