Tentor

Från K-sektionens Wiki
Version från den 4 november 2021 kl. 10.20 av Admin (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Tenta, eller tentamen, är en examinationsform för kurser på universitetet. För att förbereda sig inför tentor kan man med fördel göra gamla tentor, så kallade extento...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tenta, eller tentamen, är en examinationsform för kurser på universitetet. För att förbereda sig inför tentor kan man med fördel göra gamla tentor, så kallade extentor. Skulle man oturligt nog misslyckas med en tenta kan man göra en omtenta under en ordinarie tentaperiod eller en omtentaperiod. Detta är en fantastisk fördel jämfört med nationella proven i grundskolan. Skulle man ha supermycket otur och misslyckas med en tenta väldigt många gånger, så är det tradition att på den tionde omtentan i samma kurs bära högtidsdräkt. Man får även gärna lägga en duk på sitt bord, tända en ljusstake och avnjuta en flerrättersmåltid.

Tentaperioderna är en tid av fulla grupprum, stressade studenter i en explosiv atmosfär och ett ökat intag av kaffe. De ligger efter varje läsperiod och infaller ungefär som följer: vecka 44. Lagom till att våra småsyskon är på höstlov så får vi tentaplugga. Men kanske har du tur och har en tenta tidigt i veckan och därmed kan få hänga med på familjesemestern. vecka 2. Det är mycket trevligt att ha längre tid att tentaplugga, men det är en bra idé att försöka ta lite julledigt. vecka 11. Veckan som kan bli ihågkommen som “kommer jag få skriva min tenta!?”-veckan då extraordinära omständigheter slog till och LU gick över till distansstudier. Mycket intressant tid men rekommenderas ej. vecka 22. Läsårets sista vecka och vi har alla överlevt ett år till!

Utöver dessa perioder finns det två omtentaperioder. Dessa är något som vi på LTH kan skatta oss lyckliga för då resten av Lunds studenter inte har dessa möjligheter att i lugn och ro få åtgärda sina tidigare missöden. Perioderna infaller i april och augusti. Den första perioden i april har funnits i olika långa varianter där den variant som mest liknar den nuvarande infördes 2016 [Ifrågasatt uppgift] och infaller i samband med påsk. Detta leder inte sällan till en udda 1,5 vecka av vanliga studier innan 2,5 veckors ledighet eller omtentaplugg. Införande av denna omtentaperiod ska ha lett till en del upprörda röster i början på grund av hur det hackade upp läsperiod 4 ännu mer. Huruvida detta är sant är oklart då omtentaperioden verkar ha funnits minst sedan 2008 och inga studenter som det samtalats med befann sig på Kemicentrum det året utan började plugga senare. Numera är detta glömt och alla är vi glada över en längre tid på våren för att komma ikapp med vårt arbete och vara lediga.