AF-borgen

Från K-sektionens Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

AF-borgen, eller Akademiska Föreningens hus är en byggnad i Lundagård som sedan byggnationen 1851 varit navet i det akademiska hjulet i Lund. AF-borgens syfte är att vara en mötesplats för studentlivet. Stora salen i borgen är den största samlingslokalen i centrala Lund, med plats för 750 sittande. I borgen finns flertal fest- och samlingslokaler. Det är även hem till flertal studentföreningar. Borgen är nästan i samma nivå som kemicentrum när det kommer till att vara omöjlig att hitta i.


Lokaler

Stora salen

Stora salen är AF-borgens största lokal och även Centrala Lunds största samlingslokal. Här arrangeras allt från fester och mässor till teater. Stora salen är även scen till Lundaspexarna, Boelspexarna, jesperspexet och toddyspexarna. Nollegasquen hölls i denna sal för första gången någonsin det exceptionella året 2020 då inget var som det brukade.

Lilla salen

Lilla salen är som stora salen, fast den är liten istället för stor. Lilla salen används främst till fest, middagar och bröllop. Det sägs att en trastfamilj bor i bjälklaget ovanför salen. De vakar över salen och gör alla fester i lilla salen lyckade.

Nya Fest

Nya fest används till fest. Men frågan är: Var ligger gamla fest?

Sångsalen

Sångsalen var sedan 1868 hem till Lunds Studentsångare, därav namnet. Idag används den till fester och middagar.

Källarsalen

Sal i källaren. Används till fester och middagar.

Café Athen

Café Athen är under dagtid studieplatser. Under kvällstid hålls här bl.a. studentaftnar och seminarier.

Gustafscenen

Gustafscenen är en ny scen i borgen och invigdes hösten 2019. Scenen har fått sitt namn efter uppfinnaren Gustaf de Laval och används som scen av Var GladSpexarna, Spegatspexet och Lunds Studentteater.