Lundakarnevalen

Från K-sektionens Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lundakarnevalen är ett evenemang i Lund som arrangeras av engagerade studenter vart fjärde år. Under eventet omvandlas Lundagård till en festival full med färgglada tält och banderoller. I tälten erbjuds det olika lekar, utmaningar eller möjligheter att köpa diverse saker. Mat och dryck ingår givetvis i agendan. Utöver det finns det även radiosändningar, tombolabodar och en del folkkära artister. Ett och ett annat spex är också igång. Som namnet antyder går det också en hel karneval genom staden med humoristiska vagnar som har egna teman och orkestrar som fyller stadens gator med ljuv musik.

Evenemanget började hållas vart fjärde år sedan 1894 men innan dess utspelade karnevalen sig varje år från 1849. Den folkkära Lundakarnevalen började nämligen 1849 då ett gäng studenter gick som ett karnevalståg ända från Småland till det som idag kallas Ulrikedals Pizzeria. Ingen dålig promenad! Detta skedde varje år fram till 1894 då det hade blivit “lite väl mycket av det goda” året innan.

Liksom alla engagemang som är värda att gå på har även detta event olika teman varje gång. Lundakarnevalens teman brukar vanligen på suffixet ‘-al’, som “imaginal” som var temat på Lundakarneval 2018.

Utöver ett otroligt roligt initiativ från Lundastudenterna är Lundakarnevalen en populär attraktion som sprider karnevalisk glädje till ungefär 400 000 besökare!