Sittningar

Från K-sektionens Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En sittning är i studenttermer en festmiddag som kan vara av (väldigt) varierande finhet och längd. Oftast bjuds det på 2-3 rätters middag med tillhörande dryck och under kvällen sker det underhållning i form av spex. På sittningar finns det för det mesta någon typ av klädkod som skall följas.

Nollningen

Under nollningen sker det en rad olika sittningar där den först sittningen du går på som nolla är phaddersittningen tillsammans med endast din phaddergrupp och den avslutande finare sittningen är gasquen.

Slasksittning

Den minst formella av de olika klasser på sittningar. Här är det mesta, inom rimliga gränser, tillåtet. Tempo är en vanligt förekommande utrop som hörs eka i alla sittningslokaler under slasksittningar och som får Troubadixerna att jobba hårt. Bordsskålar och bankande i borden är också en självklarhet.

Finsittning

Fina sittningar där en mer formell ton präglar sittningen. Har finns det såväl regler om klädsel som regler om vad som fås göra på sittningen, ja du kunde gissa det, tempo och bordsbankning är inte tillåtet.

Bal

Creme de la creme, grädden på moset, den finaste av fina sittningar.

Skål

När det skålas så ska den oerhört komplicerade “finskålningen” genomföras. Först skålar man till sin bordsherre/dam, sedan till personer på sin andra sida (eller var det tvärt om)... Sedan till personen mittemot och sedan får man äntligen dricka. Efter man druckit ska dessa steg göras baklänges och man slutar skålen där man började, vid sin bordsherre/dam. Puhh.. Detta slutar oftas med ett halvlyckat försök första skålen under sittningen och i sittningens slut för man glaset i en halvcirkel och känner sig därefter nöjd.

Återkommande sittningar på K-sek