Teknologmössan

Från K-sektionens Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Teknologmössan är teknologens huvudbonad, som ger förvånansvärt mycket info om personen vars huvud den sitter på: civilstatus, program, antal år den studerat, om personen gjort studieavbrott, men viktigast av allt, att personen är teknolog.

Ursprung

Teknologmössans tillkomst är inte helt säkerställd men att ursprunget kommer från den vanliga studentmössan råder det inga tvivel om. Man antar att redan 1864 då studentexamen flyttades från universiteten ut till läroverken så förlorade mössan lite av sin akademiska betydelse, men att man på Chalmers i Göteborg 1878 tog fram den nya modellen för att man ville visa att man var universitetsstuderande.

Påtagning

Teknologmössan får endast användas när studenten genomgått TLTHs nollning och kan sedan användas under hela studieperioden.

Varianter

Det finns två varianter av mössan: den mörkblå vintermössan som bärs mellan den 4 oktober och 30 april, och den vita mössan som används mellan den siste april och den 3 oktober.

Tofsen

Tofsen innehåller ett hundratals trådar och enligt gammal tradition och för att hålla tofsen snygg så knyter man en knut längst ut på varje tråd. Den som knyter en knut åt dig måste belönas med en puss för insatsen. För att visa att man är i en relation knyts en knut på tofsbandet.

Spegaten

Sitter på tofsen på Teknologmössan. Färgen visar utbildning, och antalet visar hur många år man påbörjat. Spegatens position kan även signalera diverse intentioner; exempelvis signalerar en spegat som är uppe att man är desperat efter en partner. För att få spegaten att stanna i ett visst läge och för att kunna avge den avsedda signalen så kan man försiktigt peta lite papper i den.